A település bemutatása

Magyaregregy a festői szépségű Kelet-Mecsek északi peremén fekszik a Boldog Asszony völgyében, a megyeszékhelytől 30 km-re. Megközelítése Komló vagy a Tolna megyei Bonyhád felől lehetséges.

A település nevét egy 1554-ben keletkezett oklevélben fedezhetjük fel először, ekkor még Egregy néven, amely az égerfa régebbi alakjából jött létre, a jelzés formája a szomszédos völgyben a 18. században betelepített falutól Németegregytől különböztette meg.

A jó levegőjű község csodálatos környezettel várja a látogatókat. A Magyaregregy és Zobákpuszta közötti rész nagyrészt természetvédelmi terület, amelynek jellegzetese növénye a bazsarózsa és a lapulevél. A falu méltán pályázhatna a Baranya megye leggyönyörűbb környezetében fekvő helység címre.

A vidék szépsége számos tudóst, írót bűvölt el, bírt maradásra, így járt Gárdonyi Géza is az 1882. látogatása során, ekkor döntötte el, hogy a készülődő regényének az „Egri csillagok” nyitó jelenete Magyaregregy határában játszódik majd.

A falu lakóinak létszáma 766 fő, lélekszáma és épületeinek nagyságrendje miatt is a közepes nagyságú baranyai falvak sorába tartozik. 

A múltat idézi a falu fölé magasodó Máré vár is, amely egy római kori őrtorony helyére épült a XIII. században gótikus stílusban. Károly Róbert adományozta egy dicső vitéznek jutalmul. A hajdani lovagvárban a török hódoltság idején oszmán csapatok állomásoztak, majd évszázadokon keresztül gazdátlanul állt, mígnem 1960-as években felújították a turisták legnagyobb örömére. A Máré vár a megye egyik kedvelt kirándulóhelye. A várban állandó kiállítás látható a Keleti-Mecsek érdekességekben és ritkaságokban gazdag növény és állatvilágából. A vár alatti völgyben táborozási lehetőségek vannak. Itt található a Máré csárda és a hideg vizes Strandfürdő, mely egész nyáron várja a fürdőzni vágyókat.

A várból több irányba induló turista utak mentén látható a római őrtoronyra emlékeztető Cigány-hegyi kilátó, Pásztor-forrás, Pusztabányai vadászház, rekonstruált üveghuta.

A falu közepén található a katolikus Mária kegytemplom Kálváriával, mely 1799-ben épült, az udvarában lévő Szent kút a mai napig zarándokhely, úgy vélik, hogy gyógyulást hoz azoknak, akik megmosakodnak a vízében. Szeptember 8-ai kisasszonynapi búcsú alkalmával évről-évre egyre több zarándok keresi fel templomunkat.

A hetvenes években megvásárolták a vendéglős és mészáros mesterséget űző Arnold családtól az addigi kocsmaépületet, melyet 1984-ben felújítottak. Azóta a község színvonalas művelődési házaként funkcionál, itt található a könyvtár is. 1985-ben Csernavölgyi Endréné tanítónő vezetésével létrehozták a falumúzeumot, melyben állandó kiállítás keretében a Magyaregregyre jellemző mezőgazdasági, háztartási eszközök, szobaberendezés és iskolatörténeti emlékek láthatók, itt található a Mészárszék múzeum is. 

A helyi lakosok vendégszeretete, kedvessége a minden igényt kielégítő szálláshelyek garantálják a Magyaregregyre látogatók tökéletes pihenését. Közel egy tucat vendégfogadó, panzió, turistaház, régi tornácos parasztházak és modern épületek ízlésesen berendezett szobái várják mindazokat, akik itt szeretnék eltölteni szabadságukat.

Weboldalunk sütiket használ. Az oldal böngészésével Ön automatikusan hozzájárul ehhez (a sütikről bővebben itt olvashat)
Rendben